Reactie op berichtgeving van 4/6/2015

  • 4 juni 2015

Reactie op berichtgeving van 4/6/2015

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media rond de HPV zelfafnametest wil het Centrum voor Kankeropsporing volgende feiten benadrukken:

  • Het proefproject is een initiatief van Minister Vandeurzen om de efficiëntie van de zelfafnametest te onderzoeken en te evalueren.
  • Dit proefproject richt zich op 40.000 vrouwen die de voorbije jaren geen uitstrijkje lieten maken bij de huisarts of de gynaecoloog.
  • Het project zal lopen in een paar steden en gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg.
  • Met de HPV-zelfafnametest kunnen de geselecteerde vrouwen zelf een staaltje slijm uit de vagina nemen en dit opsturen naar het labo. De vrouwen bij wie nadien blijkt dat het HPV-virus aanwezig is, worden naar de arts verwezen voor een uitstrijkje.

Dit proefproject wordt geëvalueerd. Als de resultaten bevredigend zijn, kan het verder uitgerold worden in Vlaanderen.

Daarnaast wil het CVKO duidelijk onderstrepen dat enkel vrouwen van 25 tot en met 64 jaar die de afgelopen 3 jaar geen uitstrijkje hebben laten nemen bij de huisarts of de gynaecoloog worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker dat loopt over heel Vlaanderen.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Deze kanker ontwikkelt zeer traag en er zijn al vroeg afwijkingen zichtbaar. Met een uitstrijkje van de baarmoederhals kan men kijken of er afwijkende cellen aanwezig zijn. Wanneer een afwijking in de cellen van het baarmoederhalsslijmvlies vroeg wordt opgespoord volstaat een eenvoudige
behandeling om baarmoederhalskanker te voorkomen. Jaarlijks worden in België 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 vrouwen per jaar sterven aan de ziekte.

In juni 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Om baarmoederhalskanker vroeg op te sporen is het aangeraden dat vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen die in de laatste drie jaar geen uitstrijkje lieten nemen.


Voor meer informatie kan u terecht op www.bevolkinsonderzoek.be of kan u contact opnemen met het Centrum voor Kankeropsporing op het nummer 0800 60 160.

Over Centrum voor Kankeropsporing
Elk jaar krijgen 1,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker. Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing en beperkt de impact van de behandeling. Het Centrum voor Kankeropsporing organiseert de bevolkingsonderzoeken voor de Vlaamse overheid. Het verstuurt de uitnodigingen, bewaakt de kwaliteit, en informeert de bevolking objectief over voor- en nadelen van de bevolkingsonderzoeken.